Postuar me: 7:12 01-10-2015

Intervista e Nënkryetarit të Lëvizjes Socialiste për Integrim dhënë për televizionin “Top Channel” (Burimi: LSI, www.lsi.al)

YLLI MANJANI

Intervista e Nënkryetarit të Lëvizjes Socialiste për Integrim, z. Ylli Manjani dhënë për televizionin “Top Channel”.

Intervista e Nënkryetarit të Lëvizjes Socialiste për Integrim, z. Ylli Manjani dhënë për televizionin “Top Channel”.

Z. Manjani, ditët e fundit gjithmonë e më shumë po shtohet në publik debati se ka një krisje të koalicioni bashkëqeverisës PS-LSI. Sa reale është kjo dhe sa ju e perceptoni se ka një problem në komunikimin tuaj me Partinë Socialiste?

Mund të them qartë dhe prerë: jo nuk ka probleme koalicioni. Nuk është çështje koalicioni. Koalicioni siguron një funksionim normal të qeverisë, qeveria funksionon normalisht. Sigurisht, normaliteti brenda kushteve të Shqipërisë, Shqipëria ka shumë probleme, të jemi realistë. Nga ana tjetër debati politik vazhdon, sepse nuk ka koalicion që ndalon debatin politik, nuk ka koalicion që fshin identitetin e partive politike dhe nuk ka koalicion që të ndalojë diskutime të veçanta, qoftë edhe me mendime alternative apo mendime ndryshe në raport me çështje të caktuara.

Duhet të kuptojnë një gjë, që jetojmë në një Republikë Parlamentare dhe jo në një Republikë Qeveritare. Është një dallim shumë i madh ky, domethënë që qeveria ka punën e vet, por Parlamenti ka punën e vet në kuptimin e zhvillimit të debatit politik dhe në kuptimin e shpalosjes së ideve apo të vizioneve politike të çdo force politike apo qoftë edhe çdo deputet. Kjo është Kushtetuta që kemi sot dhe nuk ka ndonjë diskutim. Unë e kuptoj debatin publik që ngrihet në lidhje me këtë çështje. Përgjithësisht njerëz, të cilët kanë qenë kundër bashkimit të së majtës, janë sot në avangard të mbrojtjes së teorisë se koalicioni i majtë po shpërbëhet. Kështu që mund të them me bindje të plotë që nuk është kështu dhe nuk ka për të qenë kështu dhe për shumë vite.

Z. Manjani nuk është fare pa brumë ky debat po të kemi parasysh se kanë qenë dy deklarata të kryetari të LSI, z. Meta ku ka nënkuptuar një koalicion të mundshëm Rama-Basha në opozitë…

Z. Meta nuk ka lënë të nënkuptohet, por ka bërë një deklaratë, në kuptimin politik të fjalës, për të kuptuar në raport me çështje të caktuara se çfarë po lëviz, dhe çështja ka qenë dhe mbetet një ndasi e thellë e dukshme brenda Partisë Demokratike. Nga njëra anë është qëndrimi zyrtari i kryetarit formal të Partisë Demokratike, nga ana tjetër kemi qëndrimin e z. Berisha. Në fund fare të gjitha këto histori edhe teori apo çështje që ngrihen edhe në perceptimin publik vijnë nga Partia Demokratike dhe vijnë nga dy burimet e Partisë Demokratike. Kështu që ne nuk kemi as asnjë hezitim as ndonjë analizë ndryshe. Besoj se edhe socialistët kështu mendojnë. Se s’ka ndonjë gjë për të ndarë. Për të kuptuar, pra që PD është me dy koka dhe sigurisht që ka edhe dy qëndrime. Kështu që qëndrimeve politike duhet t’i përgjigjemi me mjete politike.

Megjithatë z. Manjani ka pasur edhe një letër të Kryetari të Komisionit për Sigurinë Kombëtare, z. Spartak Braho, njëkohësisht deputet i LSI-së, që ka folur dhe ka paralajmëruar një destabilitet të mundshëm politik dhe ka lënë të nënkuptuar se edhe z. Rama është pjesë e një komploti siç e quan ai kundër z. Meta…

Unë e kam thënë edhe më parë dhe vazhdoj të insistoj. Këto janë çështje të sigurisë. Z. Braho mban detyrën e Kryetarit të Komisionit për Sigurinë Kombëtare në Parlament. Janë çështje të informacionit të klasifikuar. Janë çështje që i takojnë personave që administrojnë informacion të klasifikuar. Nuk di t’ju them se ç’është letra, ku shkon, çfarë bën. Di t’ju them këtë, që nuk është z. Braho që ka akuzuar z. Rama, por është z. Braho që në atë letër ka ngritur shqetësimin e një bisede që ka ndodhur ndërmjet personash privat, të cilët pretendohen se kanë folur në emër të z. Rama, në emër të z. Lu dhe në emër të z. Basha. Kjo është e vërteta e letrës. Pra, nuk është Braho që akuzon, por janë personat të cilët kanë përdorur këta emra dhe kështu ndodh në të tilla raste. Çdo njeri që shantazhon përpiqet që të shantazhojë me emrat e udhëheqësve, me emrat e njerëzve të rëndësishëm të politikës dhe të shtetit dhe për këtë arsye si Kryetar i Komisionit për Sigurinë Kombëtare ka kërkuar që të merren masa për të ndaluar çdo person të mundshëm, çdo shantazh të mundshëm. Jam i prirur të besoj se edhe zonja në fjalë që ka folur për këtë çështje ndjen presion dhe ne prandaj po themi që ky njeri të mos presionohet. Pse i duhet bërë presion një njeriu?! Kushdo që ia bën këtë presion, shteti duhet ta mbrojë. Ky është shqetësimi dhe kjo ja vlen.

Terren këtij debatit i ka dhënë dhe fakti, që në të gjitha akuzat e ngritura ndaj z. Meta, ka një mbrojtje politike të munguar nga kryetari i koalicionit që është Kryeministri i vendit. Nuk e kemi parë që të bëjë deklarata në të kundërt të asaj që ka bërë z. Berisha?

Ne nuk kërkojmë mbrojtjen politike nga askush, sepse ne nuk kemi nevojë për mbrojtje politike. Por kemi bërë analizë politike në mënyrë publike me zë të lartë ku kemi thënë që rritja, dhe kjo është e vërteta, që rritja elektorale e LSI-së sigurisht që është shqetësim për partitë tradicionale shqiptare .

Edhe për PS-në?

Po, patjetër që po. Edhe Partia Socialiste nuk imunizohet nga kjo dhe kjo nuk ka të bëjë me koalicionin, sepse të gjitha gjërat shfryhen tek koalicioni. Nuk ka lidhje fare lidhje me koalicionin. Koalicioni vazhdon, ka punën e vet, ka marrëveshjen e vet, ka edhe axhendën e vet të punës të cilën unë mendoj që ndoshta është koha dhe që të bëjmë një analizë brenda koalicionit se çfarë kemi bërë në këto dy vite dhe si do t’i bëjmë më mirë dhe më shpejt në dy vitet e ardhshme. Por kjo është një temë tjetër.

Ndërsa sa i takon çështjen së mbrojtjes, ne nuk kërkojmë mbrojtje, nuk kemi kërkuar mbrojtje. As nuk e bëjmë një gjë të tillë. Por analiza mbetet. Rritja e LSI-së është problem. Është problem, sepse është diçka që vështirësisht pranohet nga partitë e mëdha, që quhen parti të mëdha tradicionale.

Mund të jetë kjo një nga arsyet që z. Rama ka heshtur në rastin e akuzave ndaj z. Meta?

Po tani tua them këtë, nuk jua them dot, sepse nuk e di se çfarë mendon z. Rama për këtë çështje. Z. Rama duhet ta thotë vetë se çfarë mendon për këtë punë, ashtu siç z. Basha apo z. Berisha apo të gjithë zotërinjtë dhe zonjat e tjerë në politikë.

Parimisht z. Manjani, a duhet që z. Rama si bashkëkryesuesi i koalicionit të kishte një pozicionim në këtë rast?

Unë mendoj se kemi një rast shumë të mirë për të marrë një pozicion politik dhe zyrtar, që nuk duhet ta humbim. Dhe kjo është çështja e hetimit mbi çështjen “CEZ”, meqenëse është çështja që ka shpërthyer këtë debat. Qartësisht ne jemi të pozicionuar për të pranuar një hetim ndërkombëtar për këtë çështje nga dita e parë deri në ditën e fundit. Të njëjtën gjë, pavarësisht ndasive brenda Partisë Demokratike, besoj se edhe PD këtë gjë e kërkon. Dhe këtu nuk shoh asnjë arsye se përse Partia Socialiste të kishte një pozicion të ndryshëm apo të kundërt nga kjo histori. Përballë hetimit ne nuk kemi pse të kemi as frikë, as droje dhe asgjë. Në qoftë se ka persona përgjegjës, përse duhet t’i mbrojmë, nëse s’është për t’i mbrojtur. Nëse s’ka persona përgjegjës duhet të heshtim një herë e mirë e duhet ta mbyllim këtë histori. Por ama kjo duhet të vijë si rezultat i një hetimi të besueshëm dhe kjo nuk ka ndonjë gjë për t’u fryrë si një çështje politike apo për ta bërë si çështje ndasie. Unë nuk besoj se kjo është një çështje që na ndan. Duhet të jetë një çështje që na bashkon. Në fund fare është një çështje që shqetëson opinionin publik dhe t’i japim opinionit publik të vërtetën, pse jo?!

Nga pikëpamja ligjore në një shtet të pavarur, a është e mundur që të paragjykohet drejtësia shqiptare dhe të kërkohet një hetim ndërkombëtar që gjithsesi do të kërkonte kohën e vet për t’u përgatitur për një komision të posaçëm për ta mundësuar këtë gjë?

Bëni mirë që ma ngrini pyetjen në kuptimin e shtetit të pavarur, sepse unë mendoj dhe përgjithësisht ka një opinion të shëndetshëm publik që e ngre këtë çështje me rastin e aferës “CEZ”, po themi apo çështjes së sektorit të energjisë, sepse në Shqipëri unë mendoj se ka ndodhur një korrupsion politik sistematik. Çfarë është ky korrupsion politik? Pra, na ka ndodhur që Kryeministrat shqiptarë, apo qeveritë shqiptare le të themi, vendosin interesin publik të shqiptarëve në satër si pjesë e negociatave me shtetet e tjera, o për të konkurruar për statusin, o për të marrë statusin. Rasti i CEZ-it është fare flagrant, besojmë dhe mendojmë, të paktën me ç’është emetuar në publik. Një Kryeministër e shet OSHEE-në te CEZ-i për të filluar procedurat e statusit dhe akuza është që një Kryeministër tjetër e mbyll procedurën e CEZ-it për të marrë statusin. Dhe nëse kjo është e vërtetë ky është korrupsion politik, pra të vendosësh interesat e shtetit tënd në axhendën e një shteti tjetër për interesa tregtare. Unë nuk besoj se kjo nuk është çështje lekësh, nuk është se kanë marrë lek këta, në kuptimin e korrupsionit që njohim ne në gjuhën e përditshme, por është një korrupsion politik sepse, në qoftë se është e vërtetë, lidhet me faktin që për t’i zgjatur vetes jetën në pushtet, bën marrëveshje me interesin publik të shqiptarëve. Kjo është e papranueshme, ky është korrupsioni më i rëndë që mund t’i ndodhë një shteti sovran se sa çdo gjë tjetër që mund të ndodhë në këtë kontekst.

Kështu që nga kjo pikëpamje ne prandaj duam që kjo gjë të hetohet, të sqarohet një herë e mirë. Pyetjet më kryesore që duhet të shtrohen janë këto: a është e vërtetë që sistemi i shpërndarjes në atë kohë iu shit CEZ-it, sepse Çekia kishte bllokuar çështjen e statusit? Dhe a është e vërtetë që u mbyll marrëveshja, sepse Çekia na bllokonte përsëri çështjen e statusit? Këto dy pyetje për mua janë fondamentale, që duhet të sqarojnë të vërtetën e kësaj historie. Dhe këtu nuk janë çështje politike, nuk janë çështje koalicionesh, nuk janë çështje të cilat duhet të transferohen si një grindje a përçarje apo ku di unë se çfarë. Janë çështje që kanë të bëjnë me të vërtetën, janë çështje të shtetit, nuk janë çështje të politikës. Dhe, përpara çështjeve të shtetit, politika ka vetëm një detyrë: të heshtë dhe të lejojë profesionistët ta zgjidhin këtë çështje. Nëse nuk ka fakte që provohet kjo gjë atëherë historia është e mbyllur. Nëse ka fakte personat përgjegjës duhet të mbajnë përgjegjësi. Kjo është e vërteta e kësaj historie dhe ne nuk kemi pse të jemi hezitues ndaj kësaj pike. Diskutimi është parimor dhe nuk ka pse të jetë personal.

Por pse duhet të jetë ndërkombëtar hetimi, kur ka një Prokurori shqiptare?

Për dy arsye: e pra sepse në këtë çështje përfshihen biznese dhe persona me shtetësi të huaj, ku besojmë që një juridiksion ndërkombëtar do e kishte shumë më të thjeshtë investigimin e kësaj çështjeje dhe e dyta për t’i dhënë besueshmëri hetimit në tërësi. Jo se ne nuk besojmë te Prokuroria shqiptare, të jemi realistë në këtë pikë. Unë personalisht si jurist, por edhe si njeri që merrem me politikë, besoj 100%, nuk ka asnjë problem. Por palët në konflikt, ose në këtë potere po themi publike, kanë shprehur dyshime për besueshmërinë. Është një diskutim i vjetër në Shqipëri besohen apo nuk besohen organet e drejtësisë në Shqipëri. Kështu që për të hequr çdo lloj alibie, për të rritur sa më shumë besueshmërinë në këtë çështje, pse jo një prokuror i huaj, i cili do të mund të asistonte apo mund të ishte në lidership të këtij procesi, do të ishte një gjë e mirë. Modele ka, nuk do të ishte një model i panjohur. Maqedonia e ka bërë këtë gjë, Kroacia e ka bërë këtë gjë, Rumania e ka bërë këtë gjë, pra janë shtete të cilat i japin besim vetes, duke sqaruar opinionin publik një herë e mirë në mënyrë shteruese për çështje ët cilat praktikisht bëhen çështje politike.

01.10.2015

Burimi: LSI

Rreth Autorit

Komenti Juaj :

CAPTCHA *

All Rights Reserved 2016.